Merhaba meraklı insan,
Nasılsın? Yılın son bültenibiraz gecikmeli sana ulaşıyor. Bunun nedeni Revue’nün kapanacağı haberi sonrası Substack’e geçmeye çalışıyorum ama arayüzüne alışmak ve her şeyi doğru hazırladığımdan emin olmaya çalışmam. Ara yüz benzer olsa da küçük bir farklılık bile alışkanlığı değiştirmeye yetiyormuş. Şimdiden herkese mutlu, sevgi dolu, huzurlu, yaratıcılıkla dolu ve meraklı yıllar!
Bültenimde podcastimde de bahsettiğim Patreon hesabımdaki en üst desteği sunan Alaz Canpolat'a buradan da şükranlarımı sunmak istiyorum. İyi ki varsın <3
Bültende neler var?
Meraklı soru
✍️ Başarılı İnsanların Alışkanlıkları
🎙 Hayal Kuruyor Musun?
👀 Merak listeme attıklarım
Ne izledim?
Ne okuyorum?
Podcast önerileri
Meraklı düşünceler
Merakla kalın,
Çağrı
meraklı soru
2023 yılında başarmak istediğin şey nedir? (şeyler de olabilir. Biraz düşünmeye ne dersin?)
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Başarılı İnsanların Alışkanlıkları
Yılın son bülteni olunca tabii ki yeni yıl hedefleri ya da geçmiş yıl değerlendirmesine bakmayı düşündüm. Ancak onu bir sonraki haftaya bıraktım. Bu bültende alışkanlıkları konuşalım istedim. Çünkü yeni yıl hedeflerini belirlerken örnek alabileceğimiz ve hayatımıza katabileceğimi etkili alışkanlıklar var. Pek çoğunu biliyoruz ama nasıl başlayacağımızı bilmiyoruz. Buna da değinerek başarılı insanların alışkanlıklarını inceleyenlerin buldukları alışkanlıkları sıralamak istedim.
Alışkanlıkları nasıl sürdürülebilir kılarız? Bu soru hepimizin aklının bir köşesinde var. Geçtiğimiz yıl Ece ile birlikte 7 bölümde bu soruya yanıt verecek bir mini podcast serisi yaptık: Nasıl Alışkanlık Kazanırsın? Henüz dinlemediysen bakmanı öneririm.
Peki sorumuza gelelim, alışkanlıkların kilit noktası nedir?
Bir alışkanlığı kazanmak istiyorsak öncelikle iç motivasyon yaratmalıyız. Motivasyon mitinde hep bahsettiğim gibi, motivasyon bekleyince gelen bir şey değil. Bu nedenle hareket gerekli. O adımları atınca motivasyon geliyor. Dolayısı ile motivasyonu beklemeden karar verince adımı atmalıyız.
Atacağımız adımı büyük değil en küçük olanı seçmeliyiz. Bir anda maraton koşan birisi olamayız. Bunun için kendimizi, bedenimizi bilerek önce 3 km, sonra 5km sonra 10 km diyerek yavaş yavaş artırmalıyız. Burada 3 km bile aslında büyük bir adım. Bunu da parçalara bölebiliriz. Önce yürüyerek 1 km tamamlamak. Bu da büyük, önce koşu için saati belirlemek ve çıkıp yürüyüşe başlamak ilk planlayacağımız şey. En küçük adımları planlayarak harekete geçtiğimizde hepsi daha kolaylaşacak.
Süreklilik. Kendi hayatımızda yoğunluğumuza göre bir zaman aralığı belirlemeli ve bu zaman aralığını vermeliyiz. Elbette başımıza hayat geliyor. Ancak rutinler bu durumlarda bize iyi gelen şeyler. Bir alışkanlığın oturması için ortalama 66 gün yapmamız gerekiyor. Ancak bu herkes için böyle değil. Ancak yanlış bilinen 21 gün hiç değil. O yüzden hayatımızda alışkanlığa alan açarak sürekli devam etmeliyiz. Bir de alışkanlıklarda 1 gün atlayabiliriz ancak 2 gün üst üste atlıyorsak yeni bir alışkanlık kazanıyoruz o da o alışkanlığı yapmamak. Buna dikkat etmeliyiz.
Kendimize şefkatli olmak. Alışkanlık kazanırken en çok zorlanılan konulardan birisi bir gün yapamadığımızda kendimize karşı kızmaya başlıyoruz. Özşefkatin azlığında durum daha zorlu oluyor ve bu sefer yapamadığımız için kendimize kızarken yapmaktan kaçabiliyoruz. Bunun tam tersi bazı kişilerde geçerli olsa da alışkanlığı sürdürmek için şefkatle kendimize yaklaşmak önemli.
Alışkanlık arkadaşı bulmak. Alışkanlığımızı takip edecek ve bizi zorlandığımızda cesaretlendirecek bir yol arkadaşı önemli bir etkiye sahip.
Benim gördüğüm bu 4 nokta oldukça önemli. Sonrası ise her gün o küçük adımları atmaya devam etmek. Her gün atılan küçük adımlar oldukça büyük katkı sunuyor.
Başarılı İnsanların 10 alışkanlığı
“Ee Çağrı bana bildiğim şeyleri anlattın. Hani nereden başarılı insanların alışkanlıkları?” Yani biraz alışkanlıkları da yazayım dedim ki, başarılı insanların alışkanlıklarını yapmak istiyorsak kaçırdığımız bir nokta olmasın.
1) Her gün okumak
Forbes’ın listesinde başarılı olarak ifade edilen insanların hepsinin gün içerisinde kitap okuduğunu ifade ediyorlar. Özellikle sabah rutinlerinde kitaplarla güne başlayan pek çok insan var. Günde 20 dakika okumak oldukça etkili. Ben bu yıl 46 kitap ile bitiriyorum. haftalık 1 kitap hedefime ulaşamadım. Sen ne kadar okudun?
2) Günlük rutinlerine bağlı kalmak
Güne başlama ya da günü tamamlama rutinleri var. Rutinlerine oldukça sadıklar. Yaptıkları şeyleri otomatik pilota alarak kendi enerjilerini şarj ediyorlar. Özellikle Robin Sharma’nın “Sabah 5 Kulübü” kitabında anlattığı gibi oldukça net rutinlerin yararlarını kullanıyorlar. Senin günlük rutinin nasıl?
3) Egzersiz yapmak
Günlük olarak egzersiz yapıyorlar. Güne koşarak başlamak, işten çıkınca spora gitmek gibi günlük olarak yaptıkları ve her gün devam ettikleri egzersizleri var. Oldukça zor bir durum ama en kötü durumda iş çıkışında 20 dakika yürümek ve bu yürüyüşleri gittikçe artırmak oldukça faydalı geliyor. Yürümenin rahatlatıcı ve canlandırıcı bir etkisi var. Dolayısı ile sadece ağır spor yapmak değil. Önemli olan bir egzersiz yapmak.
4) Kendi zamanı (me time) yapmak
Başarılı insanların yoğunluklarına rağmen kendileriyle olacakları zamanları var. Bunu her gün olmasa da haftalık rutinlerine dahil ederek kendi kendilerine vakit geçiriyorlar. Özellikle bazen bu zamanda telefondan her şeyden uzak sadece düşünceleriyle kalıyorlar.
5) Meditasyon yapmak
Yaptığı işler ile fark yaratan insanlara baktığımda hepsinin meditasyon yaptığını görüyorum. Bazıları mindfulness egzersizleri ile güne başlarken bazıları özel inzivalar dahi yapıyor. Ancak meditasyon yapmayan neredeyse yok gibi. Günde 10 dakika meditasyona ayırmak büyük bir fark yaratıyor.
6) Büyük, net hedefler belirlemek
Başarılı insanlar hedeflerini belirlerken oldukça büyük hedefler belirliyorlar. Elon Musk’ın Mars’ta yaşamayı belirlemesi gibi. Ancak bunu yaptıktan sonra yaptıkları şey onları başarılı kılıyor. O günü düşünüp şu an ne yapmaları gerektiğini planlayarak o hedefe ulaşacak küçük adımları atmaya başlıyorlar. Vizyonlarında olan hedef için bugün ne yaptılar? Bu da onları başarıya o hedeflere ulaşmaya götürüyor.
7) Başarısız olmayı istemek
Başarısız olmaktan pek çoğumuz korkuyor ve hatta başarısız olurum korkusu ile adımlar atmıyoruz. Oysa başarılı insanlar sürekli başarısız oluyorlar bazen başarısız olmayı çok istiyorlar. Bunun sayesinde hatalara bakarak ders çıkarıp daha iyisini yapabiliyorlar. Başarısızlığa alan açmak asıl başarıyı getiriyor. İlginç paradokslardan birisi.
8) Yarını, bugün planlamak
Yarının işlerini bir gün öncesinden planlıyorlar. Yarın yapacakları büyük işlerin listesini yazarak günü bitiriyorlar. Burada önemli olan nokta yarını düşünerek şu anı ıskalamamak. Yarını düşünürken anı yaşıyorlar. Ancak planlamalarında esneklik ile bir gün sonra önlerine ne olacağını bilmek gün biterken gelecek işlere dair fikirler oluşturmalarını sağlıyor.
9) Günlük tutmak
Benim en zorlandığım konu. Günlük tutmak. Bu yıl hedefim günlük tutmaya başlamak. Günü yazarak kapatmayı istiyorum. Özellikle tutulan günlükler hem zorlu anlarımızı anlamamızı sağlarken, yazmanın yaratıcı etkisini de bize katıyor. Bu nedenle günlükler tutmak ve bunu elle bir deftere yazmayı bu yıl istiyorum. Bakalım ne kadar yapabileceğim? :)
10) Her seferinde tek işe odaklanmak
Günümüzde hepimiz aynı anda pek çok işe odaklanıyoruz. Multitasking mitiyle aynı anda her şeyi yaparız derken zihnimizde açık onlarca sekmeyle yaşıyoruz. Ancak hepsi enerjimizi tükettiği için asıl konulara çok odaklanmıyoruz. Başarılı insanlar ile odaklanırken tek bir işi ele alıyorlar ve o bittikten sonra diğerlerine bakıyorlar. Bu oldukça önemli bir alışkanlık.
İçerik Üretmeme Destek Olmak İster Misin? 🤝
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. (en az 2 dolar ile)
Ne dersin, bir kahve ısmarlar mısın? --> Patreon Çağrı Küpeli
🎙Hayal Kuruyor Musun?
“Hayal ettim, hemen şimdi olsun!”
Hayal kuralım yeni yıla dair neler olsun? Düşünsenize elimde bir sihirli değnek var ve tüm meraklı insanların hayallerini gerçeğe dönüştürebiliyorum. Neler düşünürdün? Hayallerinin gerçek olmasını mı? Yoksa başka şeyler mi? Eğer hayallerinin gerçek olmasını istiyorsan, bu bir hayal olabilir mi? Ya da şöyle sorayım gerçekten hayal kuruyor musun?
Bölümden alıntılar:
“Hayal kurmak sahip olduğumuz şey değil değil mi? Neden sahip olmadığımızı düşünüyoruz?
Dinlemek için: Spotify, Apple, Google, websitesi
Merak Listem
2023 yılının kelimesi ne olsun? Barış Özcan her yıl yaptığı zinciri kırma videosunda 2023 yılına dair bu soruyu sormuş. Senin kelimen ne?
Dr. Huberman’ın podcastinden bir kesit önüme düştü. Dr. Anna Lembke ile hayatı tekrar heyecan verici kılmak üzerine ilham verici bir bölüm. “Üzgünsün çünkü sıkılıyorsun” diyorlar.
Ortak çalışma alanı kullanan şirketlerin sayısında 2 kat artış olacağı öngörülüyormuş. Ne dersin?
Mete Tansu gazeteoksijen’de otomotiv sektöründeki CEO’ların 2023 vizyonlarını kaleme almış. Zorlu bir yıl bekliyor değil mi? Belirsiz ve herkesin benzer endişelere sahip olacağı bir yıl gibi…
2022 yılının en büyük satın alımları nelerdi? Başta kesinlikle Twitter geliyor. Peki sonra? Inc.com bu yılın 7 büyük satın alımını listelemiş. Bir bakın derim.
📺 Ne izledim?
Kurak Günler filmini izledim. Oyunculuklar, çekimi, senaryonun karakterle bizi sürüklemesine bayıldım. Sinemada gidip izlemekten ve gerilmekten bu kadar keyif aldığım az film vardı. Sinemadan kalkmadan izleyin derim.
📕 Ne okuyorum?
Orçun İrfan’ın yeni çıkan kitabı “Çalışan Deneyimi” kitabını okuyorum. Orçun’u daha önce konuk etmiştim yine yeni yılda konuğum olacak. Kendisi ile çalışan deneyiminde konuşmadığımız konuları kitabı üzerinden konuşacağız.
Altını çizdiğim ilk yer:
“Pandemi öncesi yapılan araştırmalara göre 10 çalışandan 9’u anlamlı bir işte çalışmayı yüksek maaş almaya tercih ediyor…. Ancak anlamlı bir işte çalıştığını hisseden çalışan sayısı 20’de 1’i geçmiyor.” s.33
🎧 Podcast önerileri
Bu hafta dinlediğim podcastler:
Tüketime Övgü podcast’inin son bölümünde Hande ve Hakan “İş Dünyasında 2023 Trendleri” üzerine konuşuyorlar. Merak edenler için ilham verici bir bölüm.
Esmiyor podcast’in konuğu “Bego Demir” ve kendisi ile adil üretim üzerine ve Bego jeanslerini konuşuyorlar. Bence oldukça önemli bir sosyal girişim ve takip etmek ve ürünlerini kullanmak da geleceğe dair iyi hissettiriyor.
Unlocking Us with Brene Brown podcastinin son bölümünde peder Richard Rohr’u konuk ediyor. Bölüm oldukça ilham vericiydi.
Haftanın düşünceleri
"Gerçekten istediğin şeyi doğrudan beslemeyen her şeyi eleme cesaretine sahip olman yeterli." James Clear
İstediğimiz şeyi bildikten sonra ona ulaşmak için baktığımızda bizi desteklemeyen, iyi gelmeyen pek çok şeyden kurtulmamız lazım. Bazen bu bir alışkanlık bazen bu bir kişi olabiliyor. Bize iyi gelmeyen şeyleri bırakma cesaretine sahip olduğumuz bir 2023 yılı olsun! Mutlu yıllar meraklı insan!
5 Saniyen daha var mı?
5 saniyenizi daha ayırıp, bülteni Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misin?
Bülteni Twitter'da paylaşmak için tıkla!
Arkadaşına göndermek için link:
Bülteni okuduğun ve daha fazla kişiye ulaşmama destek olduğun için teşekkür ederim. Merakla kalın!
Çağrı
Çok güzel bir bülten olmuş, emeğinize sağlık 🙏