Flappy Bird’e ne oldu? #64
Bir anda oynamadan duramadığımız en çok bağımlılık yapan oyuna dönüşen Flappy Bird'ü yaratıcısı neden kapattı?
Nasılsın Meraklı insan?
Bu bülten biraz daha kısa olsun istedim. Bakalım nasıl bulacaksın? Merakla yorumlarını bekliyorum! Arkadaşlarınla paylaşmayı da unutma lütfen.
Bültende neler var?
Meraklı soru
✍️ Flappy Bird’e ne oldu?
🎙 10 Bin Adım Miti
Merak listem
Ne izledim?
Ne okuyorum?
Podcast önerileri
Meraklı düşünceler
Merakla kalın,
Çağrı
meraklı soru
“Hayalini kurduğum en saçma şey neydi?” Neden saçma olduğunu düşünüyorum?
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Flappy Bird’e ne oldu?
2014 yılının başında Flappy Bird oynamayan kaç kişi vardı? Oyunda yaptığımız bir kuşu uçurmaya çalışırken engellere çarpmasını önlemekti. Öyle basit gözüküyordu ki, engellere çarpınca baştan başlayıp daha ilerlerim derken gittikçe zorlaşıyordu ve telefonu bırakamıyorduk. Bir süre sonra oyunun yaratıcısı Bir anda oynamadan duramadığımız en çok bağımlılık yapan oyuna dönüştü. Şubat 2014 yılında 90 milyonun üzerinde indirildiği ve 20 milyar kez oynandığı ve günlük reklamlardan 40 bin dolar kazandığı söylenen büyük fenomen oyun Flappy Bird'ü yaratıcısı Dong Nguyen Twitter’dan oyunu tüm platformlardan kaldıracağını söyledi ve kaldırdı. Peki bunu neden yaptı?
Nedeni konuşmadan önce bu oyunu yaratma konusunda Dong’a ilham veren oyun Super Mario imiş. Zaten oyunu hatırlarsanız tüpler ve arka plan oyundaki altınlar oldukça tanıdık geliyor. Oyunu tasarlarken sürekli hareket halindeki insanlar için oldukça basit bir şeyler yapmak istiyor. Bunun için aklına masa tenisi geliyor. Raket ile topu kendi sahasında değil, rakibin sahasında düşürmeye çalıştığımız bu oyundaki topa vurma halini alıp parmaklarımızla dokunarak kuşu havada tutmaya dönüştürüyor. Hatta oyundaki karakter olan Faby, aslında başka bir oyun için tasarladığı karaktermiş ve o oyun yayınlanmamış. Flappy Bird’ü tasarlarken bu karakteri kullanmış. Üstelik oyunu tasarlaması 2-3 gününü almış. Aslında hem oynanması basit hem de yapması görece basit bir oyun olarak karşımıza çıkmış
Oyunun parlamasını ise bir zamanlar YouTube’un en büyük kanalı olan Pewdiepie’ın oyunu canlı olarak oynaması sağlıyor. Bir anda oldukça basit gözüken ama son derece bağımlılık yaratan bu oyun bir fenomene dönüşüyor. Öyle bir bağımlılık haline dönüşüyor ki herkes oyunda ne kadar ileri gittiğini paylaşmaya, oyuncular canlı oyunda saatlerce oynamaya başlamışlardı.
Peki oyun neden kaldırıldı?
Tabii tam bu noktada Dong Nguyen’e öfkeli mesajlar ve tehditler yağmaya başlamış. Hem herkesin konuştuğu bir oyuna dönüşürken bazı insanlar oyunda ilerleyememelerinin nedeni olarak Dong’u görmeye ve onu tehdit etmeye başlıyorlar. Hatta pek çok kişi oyun yüzüden depresyona girdiğini de internette paylaşmaya başlıyor. Medya ilgisi ile evinden dışarı çıkması bile zorlaşıyor. Sürekli röportajlar ve sorulara yanıtlar isteniyor. Herkesin konuştuğu oyunun arkasındaki kişi için büyük ilgi görüyor. Dong bu kadar bağımlılık yapacağını düşünmediği oyunun bu ilgisinden belki memnundu. Ancak daha sonra oyunu geçemeyenlerin ölüm tehditlerinin artması, sosyal medyada oyunun insanları depresyona sürükleyen bir bağımlılık yarattığına dair haberler, paylaşımların artması sonucunda günlük 50 bin dolar kazandığı oyunu kaldırmasının iyi olacağını düşünüyor. Forbes’a verdiği röportajda “Oyun sonsuza kadar kaldırıldı çünkü ‘bağımlılık yaratan bir üründü.’” diyor.
Oyunu insanların rahatlamak için bir kaç dakika geçireceğini düşünerek tasarlayan Dong’un yarattığı etki ise başka uygulamaların onu taklit etmesi ile sürdü. Klon oyunlar piyasaya sürüldü ama hiçbirisi Flappy Bird gibi olamadı.
Dong: Ve hala oyunlar yapıyorum.
Dong: Ayrıca Flappy Bird’ü satmayacağım, lütfen sormayın.
Dong: Hukuki sorunlarla alakalı değil. Sadece daha fazla devam edemiyorum.
Dong: Flappy Bird kullanıcıları üzgünüm, şu andan itibaren 22 saat sonra Flappy Bird’ü kapatıyorum. Buna daha fazla devam edemeyeceğim.
Oyunların yarattığı bağımlılık oldukça ileri seviyelere varabiliyor. Pek çok oyun basit gözüken oyun mekanikleri sayesinde hayatımızda saatlerimizi harcadığımız büyük alanlara dönüşebiliyor. Bu konuda Flappy Bird en etkili örnek oldu.
Bu beni oldukça şaşırtan bir durumdu. Bu kadar para kazanan birisi oyununu bir anda kapattı ve başka oyunlara yöneldi. Sosyal medyanın ve şöhretin karanlık yüzünü bize gösteren bir durumdu. Sen ne düşünüyorsun meraklı insan?
🤝 Destek Olmak istersen?
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. --> Patreon Çağrı Küpeli
🎙 10 Bin Adım Miti
“1965’te monpa-kei ile başlayan 10 bin adım miti gerçeği mi anlatıyor yoksa etkili bir pazarlama terimi mi?”
10 bin adım atmak pedometre (adımsayar) satmak için üretilen bir pazarlama kampanyası olabilir mi? Gerçekten 10 bin adım atmamız gerekir mi? Bu hafta merak listesinde bu konunun peşindeyim.
Dinlemek için: Spotify, Poddy Apple, Googlehttps://www.youtube.com/watch?v=ZMWwwgEYjek&list=WL&index=11, websitesi
Merak listem
Şarkı sözlerinin bazı hikayeleri beni hep şaşırtıyor. Bazılarında ise tam bir ters köşe olduğumu hissediyorum. Sezen Aksu’nın sözlerini yazdığı Levent Yüksel’in söylediği Tuana şarkısı da böyle oldu. “sana söz yine baharlar gelecek” kısmının aslında 11 yaşındaki kanser hastağı küçük bir kız için yazıldığı söyleniyormuş. Hem de Levent Yüksel Sezen Aksu’nun söz yazmasını da istememiş. İlginç bir hikaye. Ne güzel umut dolu bir şarkı… Hikayesini Popdedik Murat Meriç anlatıyor.
En son sinemada hangi filmi izledin? Ayda kaç kez sinemaya gidiyorsun? Ben bu soruları kendime sorduğumda sinemaya bir tek Marvel ve DC filmleri için gittiğimi fark ettim. Sinemaya gitme isteğim gitikçe azalmış. sinemaya gidenlerin sayısı 2004 yılındaki rakamlara gerilemiş. Sinema ölüyor mu? Bu soruyu da İlker Canıklıgil Flu TV’de anlattı.
Sinan Canan ve Ali Koç eğitimdeki eski adetleri konuşmuşlar. Özellikle ritüellerin, eşiklerin eğitimde nasıl bir etkisi olduğu ve öğrenmeyi nasıl etkilediğine dair keyifli bir sohbet ediyorlar.
Ryan Holiday, Daily Stoic kanalında Stoacı zihni anlatıyor. Nasıl zihnimizi eğiterek stoacı bir zihin yapısına kavuşabiliriz? Hayattaki amaçlarımızı ve bize zor gelen şeyleri nasıl sürdürebiliriz merakındaysanız bence bir bakın derim.
2023 yılındaki grafik tasarım trendleri neler? Tabii ki yapay zeka bu konuda büyük bir trend ve olmaya devam ediyor. Örneğin Midjourney ile yaratmak muhteşem görseller sunuyor. Philip VanDusen 15 tanesini anlattığı videosu oldukça ilgimi çekti.
Youtube’tan izlediğimiz vidoelarının kısa özetlerini metin olarak almak ister miydin? Bardeen uygulamasını bunu yapmamıza olanak veriyor. Harika değil mi?
Destek kelimesi küçük el anlamına geldiğini biliyor muydun? Ya da tezgah kelimesinin dest (el) ve gah (yer) olduğunu? Kelime kökenleri konusunda takip ettiğim Alp Paksoy bu gibi pek çok bilgiyi paylaşıyor.
📺 Ne izledim?
Avatar, Son Hava Bükücü’ye başladım. Daha önce kısa kısa izlemiştim ama üst üste izlerken aslında Aang’in anlattıkları üzerinden anda yaşamayı, ilişkileri güçlendirmeyi, hayattan keyif almayı ve doğayla uyumlu olmayı öyle etkileyeici anlattığını fark etmemişim. Bence siz de izleyin derim.
📕 Ne okuyorum?
William Alexander’ın yazdığı ve Timaş’tan çıkan “Dünyayı Değiştiren 10 Domates” kitabını okuyorum.
Altını çizdiğim ilk yer:
“Yeni Dünya’daki tüm değerli metallerle boy ölçüşebilecek bir etki yaratacak gerçek hazinesi, bir geminin ambarında tarihin akışını sonsuz dek değiştirmek üzere Avrupa’ya doğru yola çıkmıştı bile. Domatesten bahsediyorum elbette.” s.10
Geçen hafta okuduğum “Neden Bunu Bana Daha Önce Kimse Söylemedi?” kitabına 7 puan verdim. Kendinimizi ve çevremizi anlamak için oldukça derli toplu içerikler ve yöntemlerle dolu bir kitap.
🎧 Podcast önerileri
Anormal Şartlar Altında podcasti geri döndü. Harun Tekin ve Can Öz yeni sezonda ilk konuları “Anlamak ya da Olmamak” bölümüyle sohbetlerini ne kadar özlediğimi hatırlattı. Anlamak üzerine kültürel farklılıklardan bahsettikleri bölüm harikaydı.
Dünya Halleri podcastinde Aykut Balcı dünyayı değiştiren trendler 100 raporunu Teknoloji ve Marketing Yazarı Oğuz Gazan ile değerlendiriyor.
Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus podcastinde Jane Fonda’yı konuk ediyor. Oldukça keyifli bir podcast olarak yayına başladı. Ve oldukça ilham verici sohbetler var.
Haftalık podcast önerilerimi “Merak bülten öneriyor” Spotify listesinde topluyorum. Göz atmak ve takip etmek istersen sevinirim.
Meraklı düşünceler
10 tane ağacın ismini ezbere sayabiliyor musun? Neden doğayla bu kadar yabancı büyüyoruz?
—
“Bir duygu her zaman varoluş gücümüzde bir artış ya da azalıştır ve bundan başka da bir şey değildir.” [Ulus Baker / Sanat ve Arzu Seminerleri] -videoyu izlemek için Çekiçle felsefe
5 Saniyen daha var mı?
5 saniyenizi daha ayırıp, bülteni Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misin?
Bülteni Twitter'da paylaşmak için tıkla!
Arkadaşına göndermek için link:
Bülteni okuduğun ve daha fazla kişiye ulaşmama destek olduğun için teşekkür ederim. Merakla kalın!
Çağrı