Öğrenme Piramidi Miti #63
Oldukça yaygın paylaşılan teori ya da araştırmalar gerçekten doğruyu mu gösteriyor? Yoksa mit olabilirler mi?
Nasılsın Meraklı insan?
Bugün 2 bayram beraber. Tüm meraklı insanların hem Ramazan Bayramı hem de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!
Bültende her yerde gördüğümüz sürekli paylaşılan öğrenme piramidini inceleyelim istedim. Hakikat sonrası çağda her gördüğümüzü gerçek kabul ediyoruz. Peki öğrenme piramidi gerçeği mi anlatıyor? Gelin beraber bakalım.
Bültende neler var?
Meraklı soru
✍️ Öğrenme Piramidi Miti
🎙 Ayşe Melek ile Sevmek Cesurların İşidir
Merak listem
Ne izledim?
Ne okuyorum?
Podcast önerileri
Meraklı düşünceler
Merakla kalın,
Çağrı
meraklı soru
“Kendim hakkında en iyi hissettiğim an ………………………” boşluğa ne gelir? Ne zaman kendini en iyi hissediyorsun?
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Öğrenme Piramidi Miti
Öğrenme teorilerinde en sevdiğim şeylerden birisi Öğrenme Piramidi. National Teaching Laboratories Institute tarafından 1960 yılında Bethel, Maine’de ortaya atılan bir fikir. Piramid ve öğrenme yüzdelerine baktığında senin de öğrenme süreçlerini oldukça etkileyeci bir şekilde anlatıyor, değil mi? Benim öğrenme üzerine en sevdiğim sözlerden birisini söyleyen Richard Feynman:
“Eğer bir şey öğrenmek istiyorsan, onu bir başkasına öğret” diyor.
Bu piramit bunu oldukça net gösteriyor. Harika değil mi? O zaman ders çalışmanın etkisi sokaktan geçen birisinin bağırarak bir şeyler anlatması kadar etkisiz diyebiliriz? Ama bunu derken bir düşünün, dersi derste öğrenenleriniz var? Onlar nasıl öğrendi? Aa yoksa bu piramit hatalı mı?
Piramit bir mit
Yine de bu kadar mantıklı gözüken bu öğrenme piramidi gerçek olmayabilir desem, ne düşünürsün? NTLI’a atıflanan bu çalışma gerçekten yapılmış ve yüzdeler verilmiş. Hatta pek çok kaynakta farklı yüzdeler ile görebiliriz ama yerleri aşağı yukarı bu şekilde. Şu an girip bu çalışmanın nasıl yapıldığına bakmak isteyenleri bir sürpriz bekliyor. Çalışma kaybolmuş! Bu rakamların izi sürüldüğünde ise karşımıza daha ilginç bir hikaye çıkıyor. rakamların bir petrol şirketi çalışanı olan DG Treichler tarafından yayınlanan bilimsel olmayan bir dergide 1967 yılında yayınlanmış. Yani ne petrol bu arada ben ne alaka diyordur? (İşin şakası tabii ki. Şirketlerin öğrenme süreçlerine yatırımları öğrenme süreçlerindeki pek çok çalışma için oldukça etkileyici sonuçlar veriyor. Ama bu örnekte gerçekten ne alaka yani! Sonra hepimiz bu rakamları gördük ve çoğumuz inandık!)
Bu yazıdan sonra elimizde olan öğrenme piramidi ve bir araştırma yapıldığını söylentisi. Ancak kimlerle ve nasıl bir çalışmada bu sonuçlar alınmış, benzer koşullarda tekrar çalışması yapılsa yine bu sonuçları görür müyüz? Bunu bilemiyoruz. Aslında biliyoruz. Benzer çalışmalar yapıldığında böyle bir ayrım görülmüyor.
Neden böyle şeylere hemen inanıyoruz, gerçekliğini sorgulamıyoruz? Aslında oldukça basit. Yanlılık yanılgısına kapılıyoruz. Zihnimiz bize uygun olabileceğine dair bir şeyleri doğru kabul etme eğiliminde ve bu öğrenme piramidine baktığımızda oldukça mantıklı geliyor ve sorgulamıyoruz.
Bir diğer taraftan Egdar Dale “Yaşantı Konisi” adında yukarıdaki piramide benzer bir bir şekli 1969 yılında yayınlıyor. Bu da pek çok insanın yine karıştırmasına neden oluyor. Oysa Dale yaşantı konisinde öğrenme süreçlerinde dahil edilen duyu organı sayımızın öğrenme üzerine etkisini incelemiş ve kendi başımıza öğrenme ile başkalarından yardım alarak öğrenmeyi de bu çalışmada gözlemlemiştir.
Görüldüğü gibi bu çalışmada da yüzdeler yok. Üstelik amacı da bir baskınlık ve net ayrımlar değil, genel bir spektruma bakmak. Dale çalışmasında basamaklar arasında geçişlerin ve değişimlerin esnek olduğunu da belirtmişti.
Kıssadan Hisse
Bültende aslında anlatmak istediğim, sorgulamadan kabul ettiğimiz şeyler bizi oldukça yanıltıyor. Öğrenme süreçlerinde olmazsa olmaz şey bir yeni bilgi ile karşılaştığımızda bu bize ne kadar yakın gelse de sorgulamak ve sorgulayarak zihnimizde yeni bilgiler oluşturmak olmalı. Yoksa sürekli bilgi dezenformasyonu yaşadığımız hakikat sonrası çağda önümüze düşen şeyleri direkt almaya ve doğru kabul etmeye başlıyoruz. Öğrenmek sorgulamadan mümkün olamaz. Ne dersin meraklı insan?
🤝 Destek Olmak istersen?
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. --> Patreon Çağrı Küpeli
🎙 Ayşe Melek ile Sevmek Cesurların İşidir
“Hasetle başlayan şükrana giden bir yolculuk içerisindeyiz bu hayatın içerisinde, varoluş içerisinde. O şükrana doğru giden yol benim sevgi dediğim şey.”
İyi ki kitaplar var diyen Timaş’un sunduğu merak listesinin bu bölümünde konuğum yeni kitabı “Sevmek Cesurların İşidir” henüz çıkan psikoterapist ve psikodramatist Ayşe Melek. Melek Hanım ile yeni çıkan kitabını ve kitabı okurken ben de merak ettirdiği konuları konuştuk. Yorumlarınızı ve paylaşımlarınızı bizi etiketleyerek yapmayı unutmayın.Merakla kalın!
Bu bölümde sorduğum soruyu yanıtlayan, @timasyayingrubu ve @kupelicagri hesaplarını etiketleyerek paylaşan ilk 3 kişiye Melek Hanım’ın kitabını hediye edeceğim.
İndirim fırsatı: Merak10 kodu ile satinal.timas.com.tr ‘de kitapsiparis.com ‘da yıl sonuna kadar geçerli %10 indirim fırsatı meraklı insanları bekliyor. Bu indirimden yararlanmayı unutmayın!
Dinlemek için: Spotify, Apple, Google, websitesi
Merak Listem
Erhan Ali Yılmaz’ın TEDx konuşması yayınlandı. “Yavaşlamanın Gücü” üzerine harika bir konuşma yapmış. Yavaşlamak neden daha hızlanmak anlamına gelir merakındaysan bir bak derim. “Hayat durdukça güzel.”
Kağıttan uçak yapmak oldukça basit geliyordu. Sonra farklı katlama şekilleri ile etkileyici kağıttan uçaklar yapmanın mümkün olduğunu her gördüğümde şaşırıyorum. Bu videoda daha iyi uçan bir kağıttan uçak var. Deneyelim mi beraber?
NeRF kavramını duydun mu? Video ve fotoğraflardan yaratılan 3 boyutlu videolara verilen genel isim. Sanki drone ile bu sahnelerin içerisinde gezebiliyoruz. Twitter’da Barsee AI ile yaratılan NeRF leri bir araya getirmiş. Oldukça etkileyici idi. Bir baksana videolara!
Bernard Marr Forbes’ta yazdığı yazıda şöyle diyor: “Yakın zamanda geleceğin temel becerileri üzerine bir kitap yazmayı bitirdim ve kitaptaki diğer tüm becerilerin temelini oluşturan bir beceri seçmem gerekirse - herkesin geliştirmesi gerektiğine inandığım tek beceri - bu merak olurdu.” Merak geleceğin anahtarı. Yazıyı okumak istersen buraya tıkla.
“Spor yapmak sağlığımız için çok önemli” dediğimde herkesin hem fikir olduğu bir şeyi ifade ediyorum. Ancak çok azımız spor yapıyoruz ya da devam ederken zorlanıyoruz. Mark Hyman “Kuvvet antrenmanına ben 60’ımda başladım siz bu kadar geç kalmayın” yazısında kuvvet antrenmanın neden önemli olduğunu harika anlatıyor. Belki hep beraber başlarız spora?
📺 Ne izledim?
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Don Kişot gösterisini izledim. Eseri okumadan gittiğim için daha çok Don Kişot’un hikayesini görmeyi bekliyordum. Oysa bize meraklı Don Kişot’un farklı bir maceraya dahil olmasını ve hayalindeki Dulcinea’yı bulduğunu sandığı anda aslında aşıkların mutlu olması için orada olduğunu izledik. Gösteri harikaydı!
📕 Ne okuyorum?
Instagram’da ürettiği kısa ve etkili videolar ile tanınan psikolog Dr. Julie Smith’ın Türkçe’ye çevrilen “Neden Bunu Bana Daha Önce Kimse Söylemedi?” kitabını okuyorum.
Altını çizdiğim ilk yer:
“Terapide birinin, geçmiş travmalarını iyileştirmek üzerinde çalışmaya başlamadan önce dayanıklılığını ve rahatsız duygulara güvenle tolerans gösterme becerisini geliştirecek araçlara sahip olduğundan emin olmak isteriz.” s.3
Geçen hafta okuduğum “Acelesi Olanlar için Astrofizik” kitabına 7.5 puan verdim. Astrofiziği ve evreni anlamak için gerekli tüm kavramları oldukça basit bir dil ile anlatıyor Neil deGrasse Tyson.
🎧 Podcast önerileri
Yaratıcı Ebeveyn podcast başladı. Psikolog İlkay Osanmaz’ın yarattığı bu podcastte arada ben de sorularımla yer alacağım. Özellikle ebeveynlik ve beyaz yakalı ebeveyn olmak üzerine harika içerikler sizi bekliyor.
Keyfimin Kahyaları podcast’inde “Can sıkıntısı” konusunu ele alıyorlar. Güzel üzerine düşünmesi keyifli bir konu.
Think Fast Talk Smart podcast’inde başkalarının bizi nasıl tanımladığı bölümünü sevdim. “How others define us”
Meraklı düşünceler
"Endişe gerekliymiş gibi görünür ama yararlı bir amaca hizmet etmez." - Eckhart Tolle
Endişenin yararlı olduğuna dair bir endişe dahi duyabiliyoruz. Ancak endişe ile kalıp duygunun altındaki ihtiyaca baktığımızda karşılanmayan ihtiyaçlarımızın genellikle güven, bağlantı ve kabul olduğunu görebiliyoruz.
—
"Çoğu insan asla telefonu açıp aramaz. Çoğu insan asla sormaz ve bir şeyler yapan insanları, onları hayal eden insanlardan ayıran şey budur." Steve Jobs
—
5 Saniyen daha var mı?
5 saniyenizi daha ayırıp, bülteni Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misin?
Bülteni Twitter'da paylaşmak için tıkla!
Arkadaşına göndermek için link:
Bülteni okuduğun ve daha fazla kişiye ulaşmama destek olduğun için teşekkür ederim. Merakla kalın!
Çağrı