Tony Robbins'ten Basarı için 4 İlke - Merak #32
Meraklı Soru
Paulo Coelho: "Başkalarına 'evet' derken, kendinize 'hayır' demediğinizden emin olun." diyor.
Bugün evet dediğin şeylere bu gözle baksan, hangilerinde kendine hayır dediğini görebilirsin?
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Tony Robbins'ten Basarı için 4 İlke
Tony Robbins şu an en ünlü yaşam koçlarından birisi. Başarısı o kadar etkili ki çalıştığı kişiler arasından kendisini baştan yaratan Mike Tyson, Prenses Diana, Nelson Mandela, Serena Williams, ABD başkanı Bill Clinton, Richard Branson gibi ünlüler var. Aynı zamanda yılda bir kez herkesin bileti alarak katılabileceği 1 haftalık hayat değiştirdiği söylenen büyük bir seminer yapıyor. Bu seminerin kısa bir belgesini Netflix'te yayınladı. "Ben senin Guru'n değilim" adını taşıyor.
Ben de bu belgeseli izledim, kitapları okudum, anlattıklarını takip ediyorum. Bu sırada tüm yaptığı çalışmaları özetlediği 4 ilkeye denk geldim. Bu yazıda sen meraklı insan için bunları anlatacağım. Tony'e göre bu kavramı öğrenen ve uygulayan müşterileri istedikleri başarıya ulaşıyorlar. Bence denemeye değer, ne dersin?
Tony Robbins'in 4 İlkesi
Bu ilkeler şöyle:
Kesinlik (certainity)
Güven (confiendence)
Sürekli kendini geliştirme (continual self-improvement)
Kişisel güç (hareket etme) (personal power (taking action)
Biraz daha bunları açabiliriz. Şöyle devam edebiliriz:
1- Kesinlik
"Ne olduğunu bilmiyorsan bir hedefi vuramazsın" - Tony Robbins
Her şeye sahip olmak ile ne istediğini tam olarak bilmek arasında sanki evrenler var. Yukarıdaki cümlede söylediği gibi, ulaşmak istediğimiz hedefi gözlerimizi kapattığımızda dokunacak kadar gerçek hayal etmemiz gerekiyor ki, ona ulaşmak için neler yapabileceğimizi adım adım görebilelim. Eğer hedefimiz sürekli değişiyorsa ona nasıl ulaşabiliriz?
Bu nedenle, hedeflerini seçerken zaman, çaba ve enerji harcamak ve somutlaştırmak önemli. Ne istiyorsun, meraklı insan? Bunu netleştirebilir misin?
Tony'e göre netlik en büyük üretkenlik hilesi. Haftaya 1 saat kadar hedefi gözden geçirip, her şeyini daha net görmeye çalışmak, o hataki ilerlemeyi değerlendirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmak oldukça iyi geliyor.
2. Güven
"Kimse ne yapacağından emin olmadığında ve tam olarak ne yapacağını bilen birisi olursa, herkes dikkatini ona verir" - Tony Robbins
İnsanlar en iyi bilen kişiyi dinlemezler, değil mi? Biz genelde kendisine ve yapacağı şeye emin olan kişileri dinlemeyi ve takip etmeyi seviyoruz. Birisi kriz anında müdahale için tereddüt ederse onu değil, o an gelip net direktifler veren birisini dinliyoruz. Burada güven devreye giriyor.
Tony'e göre güven, başkalarını ikna etmekten fazlasını yapar, seni ikna eder. Müthiş değil mi? Yeteneğine tam bir güven geliştirdiğinde, başarısızlık diye bir şey yoktur. Belki bilmediğin bir şey olabilir ama onu yapabileceğini düşünüyorsan bir yol bulmak sadece bir zaman alacaktır.
Kendinden emin olduğunda, güvendiğinde başkaları da bunu takip ediyor. İşe girmesi, kendi topluluğunu yaratması, istediğin hedefe giderken yol arkadaşları bulması kolaylaşıyor. Çünkü insanlar senin başaracağına inanıyorlar. Ya sen inanıyor musun?
3. Sürekli kendini geliştirme
"Her zaman yönetmeniz gereken iki iş vardır. İçinde bulunduğunuz iş ve dönüşmekte olduğunuz iş." - Tony Robbins
Tony, sürekli öğrenmeye ve gelişmeye oldukça inanıyor. Tüm çalıştığı kişilerin de buna inanması için özellikle çalıştığını görebiliyorsun. Sürekli kendini geliştirmek:
Korkularınızla yüzleşmeyi
Yeni şeyler denemeyi,
Yeni aksiyonlar almayı gerektiriyor.
Büyümek ve gelişmek için düzenli olarak zaman ayırmak gerekiyor. Belirli bir rutine sahip olmak ve bu alışkanlığı aksatmamak gerekiyor.
Her zaman yangın söndürüyor ve var olanı korumaya çalışırken, asla büyüyemezsin. Her gün ilk iş olarak büyümeye odaklanarak bir zaman ayırmak oldukça etkili. Sabah rutinlerinde 20-20-20 yi bunun için yapıyorum. Sürekli kendimizi geliştirmek ve dönüştürmek bizleri yeniliğe açık ve daha esnek kılıyor.
4. Kişisel Güç (harekete geçme)
"Başarıya giden yol, büyük ve kararlı adımlar atmaktır." -Tony Robbins
Eylem olmadan hiçbir şeyin önemi yok. Motivasyon bekliyoruz, ilham bekliyoruz, kararları bizim yerimize evren alsın istiyoruz... Edilgen olmaya ve bize her şeyin altın tepside sunulacağına dair inancımız var. Oysa hayat böyle işlemiyor. Tony'ye göre, en çok harekete geçenler en çok başarıya ulaşır.
Bu yüzden bir fikrin varken harekete geçmediğinde başkalarının, yani ilk adımı atanların hayata döktüğünü görüyoruz. Uzaktan fikrin ilerlemesini izliyoruz. Çünkü o insanlar sadece daha fazla harekete geçiyorlar
Yeni bir şey öğrendiğinde, onu en kısa sürede uygulamaya koyun. Bir fikir bulunca onu hayata geçirmek, uygulamak ve sürekli kendini geliştirmek için değerlendirmeler yapmak... Rekabet hep olacak. Ancak önemli olan ona rağmen yol alabilmek. Bunun da yolu hayattaki kendi gücünü eline almaktan geçiyor. Edilgen olmayı bırakarak kendi gücünün sahibi olmak, farkına varmak.
Özetlemek gerekirse, kesinlik, güven, sürekli kendin geliştirme ve kişisel güç hayatımızda yapmak istediklerimiz için dikkatle kimliğimizin parçası olması için çalışacağımız kavramlar.
Bu yazıyla ilgili ne düşünüyorsun?
İçerik Üretmeme Destek Olmak İster Misin? 🤝
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. (en az 2 dolar ile)
Ne dersin, bir kahve ısmarlar mısın? --> Patreon Çağrı Küpeli
🎙Basit Terapi ile Kırılganlıkların Gücü
“Büşra için savunmasızlık çok uzun süre saklanması gereken bir şeydi. Neden diye sorduğumda da utanıyorum çünkü...”
Kırılganlıkların Gücü serisininde yeni konuğum, kendisini kısaca psikolog, kaşif ve seyyah oalrak tanımlayan Basit Terapi hesabının yaratıcısı Büşra Naz Kandemir. Büşra ile kırılganlıklarımızı, zayıflıklarımızı, sosyal medyada bunları paylaşma sürecimizi konuştuk. Kırılganlık nasıl bir güce dönüşür merak ediyorsan bu bölüm tam senlik! Yorumlarını bekliyoruz!
Devamı podcast'te!
Bölüm Spotify, Apple, Google podcast platformlarında!
🎙Lara Tuksal ile Kırılganlıkların Gücü
“Bence kırılganlığın en önemli elementlerinden birisi haklı çıkıp çıkmamayı bırakmak”
Kırılganlıkların Gücü serisininde yeni konuğum, influencer, YouTuber, Elini Tut kitabının yazarı ve aynı isimli podcasti yapan Lara Tuksal. Lara ile kırılganlıklarımızı, ilişkilerdeki korkularımıız, kendimize yolculuğu ve keşfetme sürecini konuştuk. Yorumlarını bekliyoruz!
Devamı podcast'te!
Bölüm Spotify, Apple, Google podcast platformlarında!
Merak Listem
Lara Tuksal ile olan bölüm sırasında Lara ile konuştuğumuz Mehmet Zihni Sungur'un kitabı Aşk, Evlilik ve Sadakatsizlik başlığındaki TEDx konuşmasını görünce izledim. Bakalım sen ne düşüneceksin.
TED-Ed Ortaçağdaki İslam imparatorluğunun yükselişini ve düşüşünü konu alan kısa bir video yapmış. Ben yeni şeyler öğrendim izlerken.
Romantik ilişkilerde 10 duygusal ihtiyacımız nedir sence? Yakın ilişkiler ekibi bunu bizim için hazırlamış.
Yekta Kopan gazete oksijende "Mutsuzluk hakkımız, söke söke alırız" diyor. Gerçekten de öyle mi?
Kurzgesagt hayatı değiştir, küçük adımlarla diyor. Animasyonlarına ve anlatımlarına bayıldığım bir kanal! Yine harika bir video yapmışlar.
Clickbait başlıklardan bunaldık değil mi? Ama hala işe yatıyorlar ve gerçekten bizi içerisine çekiyorlar. Veritasium neden hala işe yaradıklarını anlatıyor.
Ne izledim?
Netflix'te Uncoupled dizisini izledim. Başrolde Neil Patrick Harris var. 17 yıl birlikte olan çiften daha yaşlı olanın 50. yaşa girmesi sırasındaki ani ayrılık ve sonrasında yaşanan durumu eğlenceli olarak anlatıyor.
Ne Okuyorum?
Japon edebiyatına dair küçük bir merak duydum ve Kanoko Okamoto'nun Japon Balığı Kargaşası adlı kitabını aldım. 1889-1939 yıllarında yaşamış yazar için, gösterişli tavırları ve skandal olarak nitelendirilen davranışları dehşetten büyülenmeye doğru pek çok farklı tepki yarattı diye yazılmış.
Altını çizdiğim ilk satırlar şöyle:
"Japon edebiyatında, geçmişte ve şimdi kadın bedenini Okamoto Kanoko kadar şehvet dolu detaylarla nefe kesici bir şekilde tasvir eden başka bir yazar görülmemiştir." Önsöz, s.8
Podcast önerileri
Geri Dönüyoruz podcastinde "Medlerden Sasanilere İran" bölümü harikaydı. Özellikle Pers imparatorluğuna dair anlattıkları bilgiler beni şaşırttı. Bilmediğim çok fazla şey varmış.
Community Management podcast'inde Özge Aydın, Canva'da topluluk yöneticisi olarak çalışan Demet Aksu Yelok'u konuk etmiş. Üzerine düşünelecek güzel konular var.
Stuff You Shoul Know podcastinde İçe dönük ve dışa dönük kavramını anlatıyorlar. Sen hangisisin?
Haftanın düşünceleri
"Uyum içinde yaşamak için iki 2 kural vardır: 1- Ufak şeyleri dert etme. 2- Hepsi de ufak şeylerdir." Wayne Dyer
Ne dersin? İçindeyken asla bitmeyecek gibi gelen dertlere geçmişe dönüp bakınca oldukça önemsiz geliyor değil mi? Tabii bazıları öyle gözükmediğinde hala geçmemiş, bizimle yaşamaya devam ediyorlar.
--
1830'lardan böyle bir iş muazzam ötesi değil mi?


5 Saniyen daha var mı?
5 saniyenizi daha ayırıp, bülteni Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misin?
Bülteni Twitter'da paylaşmak için tıkla!
Arkadaşına göndermek için link: https://www.getrevue.co/profile/meraklistesi
Bülteni okuduğun ve daha fazla kişiye ulaşmama destek olduğun için teşekkür ederim. Merakla kalın!
Çağrı