Nasılsın Meraklı insan?
Bu hafta yazı hakkımı tutku konusuna ayırmak istedim. Tutkunun peşinden koşmak anlatılırken bize söylenmeyen şeyler neler? Bakalım nasıl bulacaksın. Bu arada 23 Haziran’da Creative Mornings’e konuk oluyorum. Konu ise: Hülya. Katılmak isterseniz aşağıdaki formu doldurmayı unutmayın.
Katılım formu: https://creativemornings.com/talks/cagri-kupeli
Bültende neler var?
Meraklı soru
✍️ Tutku Yaratmak
🎙 Hayatın Amacını Bulmak için 8 Yöntem
Merak listem
Ne izledim?
Ne okuyorum?
Podcast önerileri
Meraklı düşünceler
Merakla kalın,
Çağrı
meraklı soru
“Seni en çok etkileyen sanat eseri neydi? Nasıl bir etki bıraktı?”
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Tutku Yaratmak
“Tutkunuzu takip edin!” Bu cümleyi sadece hafta sonu kaç kez duydunuz, gördünüz, okudunuz?
Yaşamdaki tutukumuzu bulmak ve hatta bunu bir işe dönüştürmek üzerine yazılan binlerce kişisel gelişim kitabı var (sosyal medya paylaşımlarını sayamıyorum artık). Neredeyse hepsinin içerisinde şu cümle ve türevleri de yer alıyor;
“Bu hayata ne yapmak için geldiğinizi keşfederseniz, gerçek potansiyelinizi açığa çıkartabilir ve bir daha asla acı çekmezsiniz.”
Bu cümlenin doğru olmadığını hepimiz fark etmişizdir. Hayat tutkuyla yaptığın işi yaparken bile inişlerle çıkışlarla dolu. Ve çoğunlukla canımız yanacak. Öğrenmek için düşeceğiz, bazen sevdiğimiz tutkuyla bağlı olduğumu şey bile bize acı verecek. Çünkü hayat böyle… Tutkunu bulmak ile bir de hepimizi esir alan mitler var.
“Tutkunuzu Takip Edin” söylemine dair 4 mit:
1. Tutku doğası gereği iyi bir şeydir.
2. Tek bir tutkunuz var.
3. Tüm tutkular, takip edilmesi gereken uygulanabilir şeylerdir.
4. İnsanlar içlerinde tutkularla doğarlar.
Bu mitler bizi yanlış yönlendiriyor. Tutkumuzu bulmak için edilgen hale gelip, bir yerde karşımıza çıkacağına inanmaya başlıyoruz. Birileri kendi tutkularını bu şekilde bulsa da (piyangoyu kazananlar gibi tutkuları kendisi gelmiş), tutku bulunan bir şey değil, yaratılan bir şey. Peki tutku nasıl yaratılır?
Tutku yaratmanın 3 adımı:
1-Bir ilgi alanını seçin (evet çok fazla var. Sizi en çok heyecanlandıranı seçebilirsiniz),
2- Bu alan üzerine sürekli çalışın (pratik, pratik, pratik),
3- Bu alan artık tutkunuza dönüşecektir.
Tutku yaratmak için her zaman önemli olan seçtiğiniz alanda sürekli çalışmak ve üretmek ardından belirli bir kaliteye ulaşmak ve sonrasında iç motivasyonumuzu arttırarak artık bu alanın bizim tutkumuza dönüşmesine izlemek olacaktır.
Tutkunun gelip bizi bulmasına beklemek yerine, yaratmaya başlamak için eyleme geçmek bizim elimizde. Böyle baktığında biraz muallak kalıyor değil mi? Belirsizlik… Ancak senin tutkunu senden başkası bulup sana getiremez. Belki görmediğin bir noktayı görmeni sağlar ve teşvik eder ama önce onun ne olduğunu anlamak kendimizi tanımaktan geçiyor.
🤝 Destek Olmak istersen?
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. --> Patreon Çağrı Küpeli
🎙 Hayatın Amacını Bulmak için 8 Yöntem
Tony Robbins’e göre amacımızı bulmaktan uzaklaştıran 2 şey: kesinlik ve sınırlayıcı inançlarımız.
Bu bölümde bunları konuşarak hayat amacımızı bulmamızı sağlayacak 8 yöntemi listeledim. Yorumlarını bekliyorum.
Dinlemek için: Spotify, Poddy Apple, Google, YouTube
Merak listem
Adobe yaratıcı tipimizi belirleyebileceğimiz bir test hazırlamış. Yaratıcı tipinizi bulmak için soruları yanıtlarken arada gelen videolara bayıldım! Benim tipim “Visionary” çıktı. Sizin ne çıkacak merak ediyorum. Bunları paylaşın! (Bu arada test İngilizce.)
Apple yine “one more thing” i yaptı ve Vision Pro’yu tanıttı. İnanılmaz etkileyici bir ürün. Özellikle VR headset’lerin ne kadar ilkel kaldığını da göstermiş oldu. Bu konuda Mesut Çevik ve Koray Birand’ın Apple' Ring’ten yayınlarına anlattıkları ve nasıl kullanacağına dair izlenimlerini sevdim. İlgilendiyseniz siz de izleyin derim.
Tabii VisionPro’nun nasıl çalıştığını merak ederken Marquez Brownlee yarım saat boyunca deneyimlemiş. Bizimle deneyimlerini paylaşıyor. Özellikle el hareketlerini algılamasının mükemmeliğini ifade ederkenki heyecanı da bizi gelecekte bu konuda daha da umutlandırıyor.
Osman Karatepe Twitter’da ChatGPT’yi daha etkili kullanmak için izleyebileceğiniz basit bir yol haritası paylaştı. İlgileniyorsanız sevebilirsiniz.
“Sokrates “Kendini tanı” dediğinden beri “Ben kimim?” masalını yazmakla meşgulüz. Aradan iki bin yıl geçti, kendimizi tanıyamadık. Psikologlar, yaşam koçları, Ayahuasca, LSD, yoga, şimdi de metaverse’lerde, İngilizlerin Çinlilere dayattığı afyon yolculuklarına benzettiğim, kaçamak kimlikli düşler dünyalarımız.” Bu cümleler Gündüz Vassaf’ın Türümüzün Masalları yazısından. Ben oldukça etkilendim.
OECD’nin yukarıda gördüğünüz raporunda Türkiye’nin %39’unun temel becerilere yani okuduğunu anlama becerisine sahip olmadığını görüyoruz. Biz okuduğumuzu anlayaman bir toplum olduk ve daha da olacağı benziyoruz.
📺 Ne izledim?
N’olcak Bu Yusuf Umut’un Hali oyununu izledim. BAYILDIM! Tiyatro Hemhal’in kurucu ortaklarından ve Sevgili Arsız Ölüm Dirmit’in yönetmeni Hakan Emre Ünal müthiş bir performans sergiliyor. Oyunda lise öğrencisi Yusuf Umut’un ailesiyle yaşadığı ve sonra özgürlüğüne kavuşmak için çıktığı yoldaki dönüşümünü görüyoruz. Bence bu sezon bitmeden muhakkak izleyin. Benim oyuna puanım “Kesinlikle hemen şimdi izlemelisin!”
📕 Ne okuyorum?
Adam Phillips’in “Kaçırdıklarımız” kitabını okudum. Adam Phillips kitapta hüsrandan başlıyor ve bizi kaçırdıklarımız, yanına kar kalanlar derken tatmine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
Altını çizdiğim ilk yer:
“Komedyalarda insanlar istediklerinin bir kısmını elde eder ama tragedyalarda insanlar istemenin bir işe yaramadığını keşfeder ve olay örgüsü çözüldükçe istediklerini sandıkları şeyin giderek daha azına erişirler.” s.11
Geçen hafta okuduğum “Korku” kitabına 8.5 puan verdim. Korkuyu dönüştürmek ve onunla arkadaş olmak için harika bir başucu kitabı.
🎧 Podcast önerileri
Ayak Üstü Koçluk podcasti yayına başladı. Danışmanlığını yaptığım Duygu Gürocak, koçluk hayatında yaşadıklarını ve deneyimleri ile bize pek çok konuda koçluk yapıyor. İlk bölümü “Zannetmek” i dinlemeyi kaçırmayın.
Gelişigüzel Hayaller podcastinde Emine “Gaslighting” konusunu ele alıyor. Bu konuya sık sık bakmak ve kendimizi ve çevremizi de bazen bu noktada bir değerlendirmeden geçirmek iyi gelebilir.
Re:Thinking podcastinde Adam Grant’ Whole Foods’un kurucu John Mackey’i konuk ediyor. İş planını takip etmemesi üzerinden ele alınca kutunun dışında düşün kavramına yeni bir bakış sağlıyor.
Haftalık podcast önerilerimi “Merak bülten öneriyor” Spotify listesinde topluyorum. Göz atmak ve takip etmek istersen sevinirim.
Meraklı düşünceler
“Alışkanlık halat gibidir. Onun her gün bir lifini örer, sonunda kopmaz hale getiririz.” Horace Mann
5 Saniyen daha var mı?
5 saniyenizi daha ayırıp, bülteni Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misin?
Bülteni Twitter'da paylaşmak için tıkla!
Arkadaşına göndermek için link:
Bülteni okuduğun ve daha fazla kişiye ulaşmama destek olduğun için teşekkür ederim. Merakla kalın!
Çağrı