Warren Buffett’in Berkshire Hathaway Toplantısında Paylaştığı 9 Fikir
Dünyanın en varlıklı yatırımcısından alabileceğimiz müthiş fikirler!
Merhaba meraklı insan,
Bugün 19 Mayıs gençlik ve spor bayramı. Eskiden statlarda yaptığımız gösterileri hatırlaması keyifli geliyor. Keşke yine böyle çoşkuyla kutlasak ve bir arada olsak… 19 Mayıs kutlu olsun!
Bugün bültende Warren Buffett’in konuşmasından önemli notları paylaşıyorum. Bence oldukça etkileyici sözler var. Bakalım siz nasıl bulacaksınız?
Heyecanla,
meraklı soru
"Sorunlarınızdan asla ama asla kimseye bahsetmeyin, insanların %90'ı gerçekten umursamıyor. Geriye kalan %10 ise bunlara sahip olduğunuzdan memnun." Charlie Munger
Sorunlarını kime anlattığını filtrelemek için bugün bir 10 dakika ayırmaya ne dersin?
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Warren Buffett’in Berkshire Hathaway Toplantısında Paylaştığı 9 Fikir
Her yıl Warren Buffett (dünyanın en zengin insanlarından birisi) Berkshire Hathaway Yıllık Toplantısı’nda konuşuyor ve düşüncelerini anlatıyor. Bu yıl Sahil Bloom davetli olarak katıldığı bugünde Buffett’in paylaştığı fikirlerinden 9 tanesini bizimle paylaştı. Ben de bültende bunları çevirmek ve bende nasıl yansıdığını sizlerle paylaşmak istedim. İsterseniz konuşmanın tamamını şuradan izleyebilirsiniz.
Sahil’in aldığı notlar şöyle:
1. “Ait olmadığınız yere gidin.”
“Hayatımda defalarca öğrendiğim bir gerçek: Kendinizi ait hissetmediğiniz odalara, koyduğunuzda güzel şeyler olur. Unutmayın: Bu belirsizlik, korku ve rahatsızlık hissi genellikle bir büyüme işaretidir.”
Rahatlık alanından çıkmayı ve belirsizliği sahiplenmeyi daha iyi anlatan pek az şey var. Harika değil mi?
2. “Kişisel farkındalık yaşam için bir hile kodudur.”
Toplantının Soru-Cevap bölümünde Warren Buffett'a yapay zeka konusundaki bakış açıları soruluyor.
Teknolojiyle ilgili korkularına ilişkin bakış açısını paylaşmadan önce, Buffett "Yapay zeka hakkında hiçbir şey bilmiyorum" diyerek soruya yanıtlamaya başlamış.
Sahil bu giriş için şöyle diyor: “Derinliği sıfır olan konulara şiirsellik katan insanlarla dolu bir dünyada, öz farkındalık çarpıcıydı.”
Ve bu noktada şöyle bir çıkarıma sahip oluyor: “Yetkinliklerinizi ve eksikliklerinizi anlama ve benimseme yeteneği ve isteği, yaşam için bir hile kodudur.”
Eminim ki pek çok danışmanı olan Buffett yaptığı yatırımları düşünürken bu konuda oldukça iyi bilgiye sahiptir. Ancak yetkin hissetmediği ve bilmediğini söylerken ki güveni ilham verici.
3. “Önce oyuna erişime, ardından oyun seçimine odaklanın.”
“Hayatınızın ve kariyerinizin ilk yılları tamamen oyuna erişimle ilgilidir:
Erişim sağladığınız fırsatlar, öğrenmenize, deneyim kazanmanıza ve hoşlandığınız, hoşlanmadığınız şeyler ve yeterliliklerinizin zihinsel bir haritasını oluşturmanıza olanak tanır.
Ancak haritanız geliştirildiğinde her şey oyun seçimiyle ilgili hale gelir:
Sınırlı enerjinizi önünüzdeki oyunlara nasıl dağıtacağınız konusunda akıllıca seçim yapın.
Fırsatların büyük çoğunluğuna "hayır" deyin, böylece asimetrik ödülleri artırması muhtemel olanlara odaklanabilirsiniz.”
4. Tilki Deliği Arkadaşlarınızı bulun.
Warren Buffett, merhum Charlie Munger ile olan ortaklığını hatırlatarak, başarılardan çok başarısızlıklardan daha fazla keyif aldıklarını söyledi.
"Sonra gerçekten çalışmamız gerekti... Birlikte bir tilki deliği kazmak daha eğlenceliydi."
Ortak mücadele bağ kurmamızı sağlar. Sevgi ve bağlanma duygularını yaratan bir kimyasal olan oksitosin salgılar.
Birisiyle acı veren sınavlara girmek ve başarısızlıklarla yüzleşmek, zaferleri onunla kutlamaktan daha eğlenceli ve gerçek bağ yaratıcı olabilir.
Tilki deliği arkadaşlarınızı bulun. Onlarla bağlarınızı güçlendirin.
5. “1000 kör bıçağa sahip olmak yerine tek bir keskin bıçağa sahip olmayı tercih edersiniz.”
Buffett, binlerce vasat operatör ve analist yerine bir Ajit Jain'e (yardımcısı) sahip olmayı tercih edeceğini söyledi.
Daha geniş bir bakış açısı: “1000 kör bıçaktansa, jilet gibi keskin bir bıçakla daha iyi durumdasınız.”
Kendi kariyerinizi düşünürken, cephanenizde 1000 kör bıçağın bulunmasına karşı dikkatli olun; bunun yerine birini keskinleştirmeye odaklanın.
Bruce Lee bunu en iyi şekilde söyledi:
"10.000 tekmeyi bir kez çalışan adamdan korkmam ama bir tekmeyi 10.000 kez çalışan adamdan korkarım."
6. “İlgilenmek modern dünyada nadir görülen ve güçlü bir özelliktir.”
Charlie Munger'in hayatını değerlendiren Buffett, onun dünyayla o kadar ilgilendiğini ve sonunda dünyanın onunla ilgilenmeye başladığını söyledi.
İlgilenen insanlar, bir şey hakkında daha fazla bilgi edinmek için derin dikkatlerini ona verme eğiliminde olurlar.
Dünyaya açılıyorlar; harika sorular soruyorlar, meraklarının peşinden koşuyolrar ve gözlem yapıyorlar.
İlgilenmek, sizin ilginç hale gelmenizdir.
7. “Yeni içgörülerin kilidini açmak istiyorsanız bahçenizi bulmanız gerekir.”
John D. Rockefeller, bahçesinde vakit geçirmek için herkesin bildiği zorlu ve yoğun programına düzenli aralar veriyordu.
Burası onun kişisel kaçışıydı, yavaş ve net düşünebildiği yerdi.
Ultra başarılı insanlara, etkinliklerine katkıda bulunan günlük ritüelleri sorduğumda, hepsi Rockefeller bahçesinin kişisel bir versiyonundan bahsediyor.
Buffett en iyi tavsiyeyi kendisinden aldığını söyledi:
"Kendi kendime konuşurum"
Bahçenizi bulun, her gün girin.
8. “Karmaşıklık kulağa seksi gelebilir ancak uzun vadede genellikle basitlik kazanır.”
Zeki insanlar seksi, karmaşık cevaplara ve çözümlere ilgi duyarlar. Bunlar dışarıdan ilginç gözükmeni sağlıyorlar.
Ancak karmaşıklığa doğru çekilmek bir tuzaktır; sizi pek çok kötü karara sürükleyebilir. Ockham’ın Usturası, en basit açıklamanın çoğu zaman en iyisi olduğunu, bu kadar basit olmanın güzel olduğunu söylüyor.
En son ne zaman basit çözümü seçip pişman oldunuz? İlişkilerde, işte, yatırımda, sağlıkta ve yaşamda.
Peki ya doğru cevap en basit olanıysa?
9. “Hayatınızın son gününü birlikte geçirmek isteyeceğiniz insanlarla kendinizi kuşatın.”
Buffett'a Munger ile bir günü daha geçirseydi ne yapacağı soruldu.
Birlikte pek çok "son gün" geçirdiklerini, son günde yapacakları şeyin ortalama bir gün olacağını söyledi. Daha da önemlisi, hayatımızın son gününü kiminle geçirmek istediğimizi düşünmeye zaman ayırmamız gerektiğini önerdi... Ve yarınını onlarla geçir.
Önemli olan şu: Zamanınızı kiminle geçirmeyi seçeceğiniz, vereceğiniz en önemli karardır.
Gerçekten önemli olan insanlarla vakit geçirmek için "son gününüze" kadar beklemeyin; çünkü o son günün ne zaman geleceğini asla bilemezsiniz.
Notlar böyle. Sizler ne düşünüyorsunuz?
🎙 Akıllı İnsanlar Neden Mantıksız Olur?
Neden insanlar sürekli mantıksız şeyler yapar ama bunu görmez?
Bu sorunun peşinde düştüğümde, hepimizin sürekli mantıksız şeyler yaptığını ve sonra bunları mantıklı gibi düşünme eğilimimizde olduğumu fark ettim. İnanmıyorsanız bölümü dinleyin ve üzerine biraz düşünün.
Dinlemek için: Spotify, Poddy Apple, Google, YouTube
🤝 Bölümlerin Transkriptlerinin Patreon’da olduğunu biliyor muydun?
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. --> Patreon Çağrı Küpeli
Merak listem
R harflerini Ş gibi söylediğimizi düşünen var mı aranızda? Yok dimi saçmalık… Bu konu TikTok’ta @ottima_scusa hesabının ki kendisi lise öğrencisi, bir ödev için İngilizce’de Türk Aksanı konulu bir makale yazarken ((geçen yıl paylaştığı ama bu hafta popüler olan videosu ile konuşuluyor) Türkiye’deki insanlar R harflerinde RŞ telafuz ettiğini ve bunu fark etmediğini söylüyor. Ve evet gerçekten öyleymiş! Twitter’da Işıl Arıcan şöyle örnekliyor: “‘Kara’ derken keskin ve kısa bir r yapıyoruz, ama “özgür”derken sonraki r daha gevşek ve uzun, hatta dilin arasından kısmen hava çıkıp ıslık benzeri hafif ş sesi çıkarıyor.” Aydınlandım! Harika bilgi değil mi?
Endişe üzerine Stoacıların neler düşündüklerini ve hangi çözümlerini önerdiklerine bakmak isterseniz kısa bir özeti Einzelgänger kanalında sizleri bekliyor. 1. madde “ihtiyatlı olmak” Endişelendiğimizde geleceğe dair düşüncelerimizden hikayeler oluşturarak daha fazla endişeleniyoruz. Bu konuda Seneca “Zihin bazen, herhangi bir kötülüğe işaret eden hiçbir ipucu olmadığında dahi, kendisi için sahte kötülük biçimleri yaratır; anlamı şüpheli bir kelimeyi en kötü yapıya dönüştürüyor...” diyor. Diğerlerini de izleyin derim.
Kahve ve mutluluk arasında bir ilişki var mıdır? Benim gibi kahve tutkunuysanız kesin vardır. The Atlantic’te yazn Arthur Brooks ilk kahve yudumlamasını ve o an başlayan kahve aşkını harika bir dille anlatıyor. Happiness is a warm coffee
🧠 “Zihin ile bedeni birbirinden ayırmak Descartes’tan beri yapılan çok büyük bir yanlış. Sanki beden ve zihin diye ayrı bir şey varmış gibi davranılıyor. Bu bir tuzak.” Alper Hasanoğlu, Flu TV’deki İyi Yaşayanlar programında Duygusal Sağlık konuşuyorlar.
Çay ülkesiyiz ancak en kötü kalitedeki çayı da biz içiyoruz… Aşağıdaki gibi çayı elediğinizde kalan toz… Bu gerçekten affedilemez bir suç! Yurtdışına giden arkadaşlarınıza poşet çay aldırın ve gerçekten deneyin farka inanamazsınız. Biz gerçekten en kötü hasadı içiyoruz… Bu konuda kimse de bir şey demiyor bu da çok ilginç geliyor. Ne dersiniz?
Zor kararları nasıl veririz? Bu soru oldukça önemli. Ali Abdaal’ın kanalında bu soruya verdiği yanıtı oldukça tatmin edici. Yine de biraz daha öğrenmek istiyorum derseniz geçtiğimiz sene merak listesi’nde konuk ettiğim yazar ve öğretim görevlisi Ayça Karaman ile karar vermek üzerine bir bölümü de dinleyebilirsiniz.
ABD’de yayınlanan Shark Tank (Girişimcilerin ürünlerini tanıttıkları ve fon buldukları tv programı) ‘in üyelerinden Barbara Corcoran mutluluk ve başarı için 4 kuraldan bahsediyor. 1- içgüdülerine güven, 2- yeni şeyler denemeyi bekleme, 3- eğlenmek için zaman yarat, 4- pişmanlıkla vakit kaybetme. Yazıda bu maddelerin detayları var. Bana çok basit geldi ama basit olunca uygulaması da zor 4 kural…
Tuvalet kağıdının yerini ıslak mendiller alabilir mi? Shark Tank demişken bunun kazananlarından birisi “Dude Wipes” adında bir ıslak mendil şirketi. Tuvalet kağıdı devlerine kafa tutan bu girişim Mark Cuban’dan aldığı yatırımla ABD pazarında büyümüş ve piyasanın %1’ine ulaşarak 1 milyar dolarlık bir iş modeline doğru gidiyor. Tuvalet kağıdı yerine, bebekler için üretilen ıslak mendili yetişkinler için yapsak nasıl olur fikriyle büyüyen iş modeli oldukça ilginç. Bizde de Sleepy ile her yeri ıslak mendille silme fikri başlamışken bu fikir acaba tutar mı dedirtiyor. Ne dersiniz?
📕 Ne okuyorum?
Thomas Erikson’un “etrafım aptallarla dolu” kitabına başladım. Bu kitabı gönderen Koridor Yayıncılık’a çok teşekkür ederim. Kitap insanların 4 kişilik özelliklerine farklı renklere ayrılmasını ve bu kişilerin özelliklerini anlatıyor. Kırmızı, mavi, yeşil ve sarı insanlarız. Bu davranış özelliklerinin öne çıkmasına göre kişileri kategorize etmenin iletişimi güçlendirdiğini anlatıyor. Bu yöntem pek çok şirket tarafından kullanılıyor.
Altını çizdiğim ilk yer:
“Peki tüm o aptalları kim işe aldı? … Madem buradaki en büyük aptal kim?” s.18
Arda Erel’in “Senin Hakkında Bir Hikaye” kitabını bitirdim. Yas ve ayrılık üzerine bizi derinlemesine düşündüren bir kitap. Okuması bu duygulardan kaynaklı zor olsa da dili oldukça akıcı ve bir anda kendi yolculuğumuza çıktığımızı hissettiriyor. Genel olarak kitaba 7/10 puan verdim. Arkadaşlarıma tavsiye ederim.
🎧 Podcast önerileri
Keyfimin Kahyaları podcast’inde Yasemin ve Tolga “Başarma Korkusu” üzerine konuşuyorlar. Bu korkuyu yenebilmek bana hep en önemli şeylerden birisi olarak gelir.
The Diary of A CEO podcast'inde Steven Barlett Africa Brooke ile yaptıkları bölümünden bir anı paylaştı: “Gerçek potansiyeline ulaşmanı engelleyecek TEK şey”
Meraklı düşünceler
"Bazı insanlar sadece şikayet etmek ister.” anonim
Sadece şikayet etmek isteyen insanlarla nasıl bağlantı kurabiliriz?
Merakla
Çağrı
Merhaba, okuması keyifli ve içeriği oldukça dolu bir yazı olmuş. Emeğine sağlık.