Yeni Yıl Hedefleri Belirledin mi?
2024 yılındaki hedeflerin neler? Bu yıl neleri yapmak sana iyi gelecek?
Hellolardan bir demet! 2023 yılının son gününden günaydınlar! Nasılsın meraklı insan?
Umarım 2024 yılı uzun süredir özlemini duyduğumuz kadar keyifli, umutlu, mutlu, huzurlu, sevdiklerimizle dolu ve bol meraklı olur. Bu yılın son bülteninde yeni yıl hedeflerine ve alışkanlıklarına odaklanmak istedim. Bu hedeflere dair kendimize sorabileceğimiz sorular ile hedeflerimizi ve alışkanlıklarımızı daha sürdürülebilir kılabiliriz. Keyifli okumalar.
Merak ve heyecanla!
Çağrı
meraklı soru
Yılbaşı yemeğine istediğin 3 kişiyi çağırma şansın olsa, hangi 3 kişiyi çağırırsın? (Geçmişte, günümüzden, ünlü, ünsüz herkesi düşünerek yanıtlar mısın?)
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Yeni Yıl Hedefleri Belirleme
Yeni yıl hedefleri koyanların, eğer bir sistemi yoksa 6 ay içerisinde ancak %4'ü bu hedefe ulaşmak için devam edebiliyor. YÜZ KİŞiDEN DÖRDÜ! Bu oran oldukça düşük. Bu nedenle bir sistem kurmaya ihtiyacımız var. 2 yıl önce yaptığımız Nasıl Alışkanlık Kazanırsın mini podcastinin 7 bölümü, sistemi kurmayı ve sürdürülebilir kılmayı anlatıyor. Bölümleri henüz dinlemediyseniz, dinlemenizin yeni yıl hedeflerinize ulaşmak için yardımı olabilir.
Yılın son canlı podcast’inde Hale Acun Aydın ile Yeni Yıl Alışkanlıkları’nı konuştuk ve gelen dinleyicilerin katkıları, yorumları ve soruları ile harika bir içerik oldu. Bu bölümü Ocak ayının ilk haftasında dinleyebileceksiniz.
Yeni bir yıla girmek yeni alışkanlıklar kazanmak ve yeni hedefler belirlemek için temiz sayfa etkisinden yararlanabileceğimiz harika bir dönem. Psikologlara göre temiz sayfa etkisi oldukça işe yarayan bir yöntem. Özellikle yeni yıla girerken tüm dünyada bu etkinin yarattığı heyecanı görebiliriz. 2024 yılına girerken bu heyecanla pek çoğumuz hedefler belirledi, alışkanlıklarına bugün başladı ya da 1 ocakta başlayacak. Yeni alışkanlıklara başlayacak ya da var olanları değiştirmek isteyen meraklı insanlara bazı sorularım var.
2024 Yılı İçin Sihirli Üçlemeler
Geçmiş yılı değerlendirmek için her yıl “Year Compass” ı kullanıyorum. Türkçe seçeneğinin de olması oldukça cazip geliyor. Year Compass'ta yer alan gelecek yıla dair hedeflerimizi belirlerken kullanabileceğimiz üçlemeleri çok beğeniyorum. Bunlara birlikte bakalım istiyorum. Ben kendi üçlemelerimi yazacağım sizden de okurken kendi üçlemelerinizi yazmanızı bekliyorum.
Kendi hakkımda bu 3 şeyi seveceğim:
Hatalar yapmamı
Öfkelendiğim anlardaki geri çekilmemi
Azimle devam etmeye çalışmamı
Bu 3 şeyi bırakmaya hazırım:
Birisinin gölgesi olmayı
Ruhsal olarak beni sömüren ilişkileri
Her şeye evet demeyi
En çok bu üç şeyi başarmak istiyorum:
Hafta sonu telefonsuz 1 gün
Aylık kendime özel yemek
Lego koleksiyonuna başlamayı
Bonus: Farklı şehirlerde canlı podcast serisi yapmayı
Zor zamanlarımda en çok bu üç kişi beni ayakta tutan dayanaklarım olacak:
Kendim
Ben
İçimdeki ben
Bu üç şeyi keşfetmeye cesaret edeceğim:
Kendi kırılganlıklarımı açmaya
İlişkideki devamlılığı, anlayışı ve birlikte zenginleşmeyi sağlamaya
Yeni bir kariyeri dönüştürmeye
Bunların daha fazlası Year Compass’ta var. Senin yanıtların neler meraklı insan?
Alışkanlıkları Sürdürmek için Sormamız Gereken 4 Soru
Bir de alışkanlıklarımızı sürdürmek için bize destek olacak bir sisteme ihtiyacımız var. Bu konuda şu 4 soru bize destek olabilir. Bu soruları belirtmeden izninizle, alışkanlıklarla ilgili bir iki şey eklemek istiyorum.
Atomik Alışkanlıklar kitabının yazarı James Clear şöyle diyor:
“Büyük hedef belirlemek bir delüzyon/illüzyon yaratıyor. Gerçekçi değil. Yeni bir alışkanlığı denediğinizde kanıt görmeniz gerekir. (Büyük hedef belirlediğimizde, ona ulaşmak için adımlar soyut kalıyor ve somut bir şeyler göremiyoruz) Atomik hareketlerle başlayın ve o kanıtı görün. 100 şınav çekmek istiyorsanız günde 20 tane yaparım demeyin, en küçük olanla yani 1 tane yapmakla başlayın. Bu 1 şınav sizin kanıtınız olsun. Bu sayede o alışkanlığı yapabileceğinizi göreceksiniz ve devam etme isteğiniz olacak.”
Alışkanlıkları kazanmak için en küçük olanla başlamak gerekiyor. Hayal ettiğimizde kendimizi The Rock gibi kaslı görmek zor değil ama o vücuda ulaşmak için uzun yıllar gerekiyor ve ilk adımı o bir şınavı yapmak. Biz hayal edebildiğimiz şeyler şımarık bir çocuk gibi hemen olsun istiyoruz.
Alışkanlık kazanmak konusundaki 21 gün mitinin farkında olmak önemli. Yapılan araştırmalar alışkanlık kazanmanın ortalama 66 gün sürdüğünü gösteriyor. Kişiden kişiye değişebilir ama her gün pratik etmek gerekiyor.
Alışkanlıkların Gücü kitabının yazarı Charles Duhigg bu konuda şöyle diyor:
“Eski alışkanlık ortadan kaybolmaz sadece kullanılmadıkça beynimizde bir yerlerde durur. Ne zaman yeni alışkanlığı bırakırız hemen ortaya çıkar.”
Bu nedenle alışkanlıklarımızı değiştirmek zor. Yeni alışkanlığın rutinimiz olması için sürekli pratik pratik pratik yapmalıyız.
Kendimize soracağımız sorular ise şöyle:
Yeni alışkanlığımı nasıl görünür kılabilirim?
Telefon bildirimi, masamda gözüken bir not, aynamda yazacağım bir not ya da işaret olabilir. Unuttuğum anlarda bana hatırlatacak, beni teşvik edecek yazılar, notlar ile görünür kılmak gerçekten işe yarıyor. Bakınız herkesin yapmaya çalıştığın Vision Board yani hayal panoları.
Nasıl çekici hale getirebilirim?
Örneğin diş macununun bıraktığı o ferah his. Yapmayı daha çekici hale getirecek bir şeyleri nasıl ekleyebilirim? Bunlar neler olabilir? Neler bana yaparken keyif ve heyecan veriyor?
Nasıl kolaylaştırabilirim?
Alışkanlığı yapmamı sağlayacak en küçük adım nedir? Spor yapmak için kıyafetleri giymek, matı yere sermek ya da kitap okumak için elimin altında kitap bulundurmak ve 5 e kadar sayıp 1 sayfasına göz atmak olabilir. Alışkanlığımın en küçük parçası nedir?
Bunu nasıl tatmin edici kılabilirim?
Beni ödüle götürecek şey ne olabilir? Alışkanlığı yaptıkça beni tatmin edecek ne ekleyebilirim? Burada ödülü içsel bir ödül olması daha etkili kılmamızı sağlayabilir. Dış motivasyonda ödülleri küçük, iç motivasyonda ödülleri büyütmek işe yarıyor.
Meraklı insanlar, mutlu huzurlu ve bol meraklı yıllar! Umarım alışkanlıklarınızı ve hedeflerinizi gerçekleştirmeniz konusunda bu yazının bir katkısı olur.
🎙 Geçmiş Yıl Değerlendirmesi
“2024 yılı çok sıra dışı bir yıl olacak. 10 yıl sonra geriye dönüp baktığımızda o değişimin olduğu yıldı diyeceğiz.”
2024 yılında bizi bekleyen trendleri Dijital stratejist, konuşmacı, danışman, Tüketime Övgü podcast'inin co-host'u ve Yol Arkadaşım podcast'inin yaratıcısı trend iletişimcisi ve yeni dünyalı Hande Aydın ile konuştuk..
Dinlemek için: Spotify, Poddy Apple, Google, YouTube
🤝 Bölümlerin Transkriptlerinin Patreon’da olduğunu biliyor muydun?
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. --> Patreon Çağrı Küpeli
Ruhumuz nasıl hareket eder?
“Nasıl sivrisinek olmayacaksın ona bak.”
“İnsan kendisini dinlemeyince başka bir şeyi de duyamıyor.”
Mine ile yaptığımız Kendine İyi Bak podcast’inde varoluşun 4. boyutu olan tinseli konuşmaya devam ediyoruz. Ruhumu beslemek ve harekete geçirmek için neler yapabileceğimiz bu bölümde sizleri bekliyor!
Merak listem
2023 yılında ilk kez olan şeyler nelerdi? Örneğin Londra West End ilk kez Ramazan bayramı için ışıklandırıldı. Neden önemli? Çünkü Londra'nın en ilgi çeken alanlarından birisi Noel, Paskalya, Hanuka gibi bayramlarda ışıklandırılıyor ve ilk kez Londra Belediye başkanının müslüman olması ile ramazan bayramı için de ışıklandırıldı. Beyin implantı sayesinde felç olan birisi düşünceleri ile yürümeyi başardı. Dünyanın en sıcak 12 ayını yaşadık. Bunun gibi diğer 17 olayı New York Times’ın haberinde bulabilirsiniz.
Yıl biterken 2023 yılının enleri de açıklanıyor. Hem Times hem de Vulture 2023’ün en iyi 10 podcast’ini açıkladığı listelerinde 1 numarada aynı podcast var: “The Retrievals” The New York Times prodüksiyonu olan bu podcast dizisi, gerçek bir olayı anlatıyor ve tam bir kabus olarak ifade ediliyor. Kısa bir süre önce, New Haven, Connecticut'taki Yale Doğurganlık Merkezi'ndeki bir hemşirenin rutin olarak fentanili salinle değiştirdiği ve böylece hastaları yumurta toplama prosedürlerinin tüm acısını yaşamaya maruz bıraktığı ortaya çıkıyor. Bu süreci anlatan podcast dizisi büyük beğeni toplamış.
Türkiye’de sinemanın olmadığı 2 il olduğunu biliyor muydunuz? Bu iller Malatya ve Hakkari. Boxoffice’in verilerine göre Türkiye’de 368 sinema bulunuyormuş. Bu verileri x.com’da Eyüp Kaan Yoksu’nun paylaşımı ile gördüm beni oldukça şaşırttı.
TikTok hayatımızın her yerini etkilediği gibi yemekleri de etkilemeye devam ediyor. TikTok’ta görüp yemek denemeyen kalmayacak gibi. Örneğin Dalgona kahveyi denemeyen var mı? Huffington Post ekibi TikTok’ta bu yıl beğendikleri 3 yemeği: Thomas Keller Metodu kabak, Süzme Peynir’in geri dönüşü cheesecake vb. tarifler ile ve Konserve ton balığı bizdeki kadar popüler olmayan ABD’de TikTok sayesinde popülerliğe ulaşmış. B ir de 4 tane görmek istemedikleri yemekleri de söylemişler ki onları burada yazmak istemedim.
Yine Huffington Post bu yıl wellbeing alanında gördüğümüz 7 kötü trende yer vermiş. 1. sırada benim 2022 yılında yapmaya çalışıp 34. gününde bir hata ile yarıda kalan ve hala yapmak istediğim 75 Hard Challenge var. Tabii ki listede sosyal medyadan kendisine ADHD ya da başka sağlık sorunları teşhisi koyma trendi var. Sosyal medyada mental sağlık sorunlarını paylaşmak yeni bir cool’luk göstergesi gibi oldu. Yine bir şeyleri yanlış anladığımız bir yıl oldu çok şükür :)
Bluethooth’un nasıl çalıştığını biliyor musun? Ben bildiğimi varsayıyormuşum. Bu konuda This.’in videosu oldukça açıklayıcı geldi. Yine her gün kullandığımız ama nasıl olduğunu bilmediğimiz bir şeyi öğrendik diyebiliriz.
Gizem Kendik Önduygu medium blog’unda “Yeni bir ihtimam kültürünü birlikte oluşturabilir miyiz?” sorusuna bir yanıt arıyor. İhtimam kelimesini görünce oldukça yabancı geldi ve yazıyı okumadan kelimenin anlamına baktım. Aslında oldukça kullandığımız özen kelimesinin eş anlamlısı. demek kolaycılık olur. Gizem “İhtimamı, kendimize, birbirimize ve yeryüzüne özen gösterme ve bunlar arasında bir denge bulma beceri ve kapasitemizi öne çıkaran gündelik hayat pratiklerimizi de içeren yeni bir birlikte yaşam deneyimi olarak tanımlıyor.” Yazısını muhakkak okuyun derim.
Yılda 1 milyar noodle üreten bir fabrika… Noodle’ın nasıl yapıldığına dair videoya kapıldım. Sonrasında pek çok farklı ürünün nasıl üretildiğini izlerken kendimi buldum. Eğer siz de merak ettiyseniz Best Ever Food Review Show’un videosunu izlemelisiniz. Bunların yapılışını izlemek ASMR gibi, izledikçe yenisini izlemek istiyorsun.
📺 Ne izledim?
Her ayın son cuma günü gerçekleşen Creative Mornings buluşmasının bu ayki konusu; Acı idi. Buluşmanın konuğu ise Mabel Matiz. Emre Erbirer’in moderasyonunu yaptığı buluşmada Mabel hem şarkılarından hem de kendi yaşantısından acıya dair düşüncelerini paylaştı.
“Şarkılarımda acıları işlerken mutlaka bir çıkış yolu, bir farkındalık ekliyorum. Hem kendime hem dinleyicilerime bir çıkış yolu önermeyi önemsiyorum. Örneğin Antidepresan şarkısının sözlerini çoğunlukla Mert Demir yazdı, ilk nakaratta ‘Sen olmadan ben asla yaşayamam’ diyorduk ikinci nakaratta “Her türlü yaşanır, bensiz de iyi biliyorsun’ ile değiştirdik.”
Ocak ayı buluşmasını kaçırmayın derim.
📕 Ne okuyorum?
Todd May’in “Kırılgan Bir Yaşam” kitabını okuyorum. İncinebilir olmayı kabul etmek üzerine yazdılan bu kitap, incinmezliğe sahip olma illüzyonuna kapılmamızın neler yarattığına da değiniyor.
Altını çizdiğim ilk yer:
“Pek çok kişi de dahil çoğumuzun istediği şey., biraz daha az incinebilirlik.” s.7
Geçen hafta okuduğum Zeynep Kaçar’ın Kabuk kitabına 8.5 puan verdim. Kitabı okurken karakterleri işleme şekli, karakterlele çıktığımız yolculuğu en önden izlemeyi ve karakterlerin nasıl yaşadığını, ne yapacağını anlamamızı oldukça basit ve bir o kadar farklı yoldan gösteriyordu. Kitabı çok sevdim.
🎧 Podcast önerileri
Dünyaya Fırlatıldık podcast’inde Pelin Dilara Çolak “Stresi Yönetmek İçin 2 Yol” diyor ve bize bunları yaşadığı deneyimlerle anlatıyor.
Yakın İlişkiler podcast’inde Gizem Sürenkök’ün, eşi Durul Ulutan’ı konuk ettiği “Evliliği Ben Nerden Bileyim? Bir Evliliğin Portresi” bölümünü keyifle dinledim.
Think Fast, Talk Smart podcast’inde Jacob Morgan (ki kendisinin Çalışan Deneyimi Eğitimini Orçun İrfan’dan almıştım ) konuk oldu ve “How to lead with vulnerability” yani kırılganlıkla nasıl liderlik ederiz üzerine konuştular.
Haftalık podcast önerilerimi “Merak bülten öneriyor” Spotify listesinde topluyorum. Göz atmak ve takip etmek istersen sevinirim.
Meraklı düşünceler
"Masal dinlemeden büyüyen çocuklar, kedi resmini cetvelle çizer.” Cemal Süreya
Bu söz Cemal Süreya’ya atfedilse de onun söylemediğini ifade edenler de var. Ben oldukça seviyorum. Yeni bir yıl başlarken gelin bu yıl bol bol masal dinleyelim. Masal gecelerine, hikaye anlatma etkinliklerine katılalım ve içimizdeki çocuklara masallar dinletelim. Sonra da hayal kurmayı yeniden ve yeniden öğrenelim ki kedi resimlerini cetvelle çizmeyelim.
Çağrı
Hoş bir yıl sonu ve yeni yıl yazısı olmuş