Yeni Yıl Hedefleri Belirleme - Merak #49
2023 yılının harika sabahından merhaba meraklı insan,
Nasılsın? Umarım yeni yıl daha keyifli, umutlu, mutlu, huzurlu, sevdiklerimizle dolu ve bol meraklı olur. Bu yılın ilk bülteninde yeni yıl hedeflerine biraz odaklanmak istedim. Bu hedeflere dair kendimize sorabileceğimiz soruların yanında kendimize belirleyeceğimiz hedeflere biraz bakalım dedim.
Bültende neler var?
Meraklı soru
✍️ Yeni Yıl Hedefleri Belirleme
🎙 2023 Trendleri
👀 Merak Listem
Ne izledim?
Ne okuyorum?
Podcast önerileri
Meraklı düşünceler
Merakla kalın,
Çağrı
🎧 Bülteni dinlemek isterseniz buyrun:
meraklı soru
Akşam yemeği için hangi 3 kişiyi çağırırsın? (Geçmişte, şu an, ünlü, ünsüz herkesi düşünerek yanıtlar mısın)
Tıklayıp yanıtını tweet atarak paylaşmak ister misin?
Yeni Yıl Hedefleri Belirleme
Yeni yıl hedefleri koyanların, eğer bir sistemi yoksa 6 ay içerisinde ancak %4'ü bu hedefe ulaşmak için devam edebiliyor. YÜZ KİŞiDEN DÖRDÜ! Bu oran oldukça düşük. Bu nedenle bir sistem kurmaya ihtiyacımız var. Geçtiğimiz yıl yaptığımız Nasıl Alışkanlık Kazanırsın podcastinin 7 bölümü sistemi kurmayı ve sürdürülebilir kılmayı anlatıyor. Bölümleri henüz dinlemediyseniz, yeni yıl hedeflerinize ulaşmak için yardımı olacaktır.

Yeni bir yıla girerken kendimizde istediğimiz alışkanlıklara başlamak için harika bir zaman diyoruz. Yeni yılın ilk günü ve kendi hayatımızda yeni bir sayfa açıyoruz adeta. 2023 yılına girerken bu heyecanla pek çoğumuz hedefler belirledi, alışkanlıklarına bugün başladı ya da başlayacak. Ben alışkanlığa başlayacak meraklı insanlara bazı sorular sormak istedim.
Ama öncesinde kendi yeni yıl hedefimden bahsetmek istiyoruz. Bu yıl jurnal yani günlük tutmayı hedefliyorum. Her gün güne dair düşüncelerimi, duygularımı yazmaya çalışacağım. Sosyal medyada belli periyotlarda bu sürece dair düşündüklerimi ve nasıl gittiğini de anlatacağım.
2023 Yılı İçin Sihirli Üçlemeler
Geçmiş yılı değerlendirmek için “Year Compass” ı kullanıyorum. Türkçesini indirip bakabilirsiniz. Gelecek yıla dair hedeflerimizi belirlerken kullanabileceğimiz üçlemeleri çok beğeniyorum. Bunlara biraz bakalım mı? Ben kendi üçlemelerimi yazacağım sizden de okurken yazmanızı bekliyorum.
Bu 3 şeyle etrafımı daha yakın ve samimi hale getireceğim
Oyun geceleri düzenleyeceğim.
Arkadaşlarımın ihtiyaçlarına daha fazla vakit ayıracağım.
Her ay absürd şeyler deneyeceğim.
Bu 3 şeyi her sabah yapacağım.
Egzersiz
Sabah sayfaları
Yararlı Okuma / İzleme
Bu 3 şeyle düzenli olarak kendimi şımartacağım
Hafta sonu telefonsuz 1 gün
Aylık kendime özel yemek
Lego koleksiyonuna başlayacağım
Bu 3 şeyi daha fazla yapacağım
Hayır demek
Kendine vakit ayırmak
Yeni bir içerik yaratmak
Bunların daha fazlası Year Compass’ta var. Senin yanıtların neler meraklı insan?
İçerik Üretmeme Destek Olmak İster Misin? 🤝
İçeriklerimi seviyorsan ve bu alanda daha fazla üretmem için destek olmak istersen, Patreon hesabımdan bana bir kahve ısmarlayabilirsin. (en az 2 dolar ile)
Ne dersin, bir kahve ısmarlar mısın? --> Patreon Çağrı Küpeli
🎙2023 Trendleri
2023 yılında hangi trendleri bekliyoruz?
Sesin yükselişi
Wellbeing
Menapoz girişimleri
Apple reklam
Yeni dating deneyimleri
Atıştırmalık içerikler
Lokmacıların yerine neler açılacak
Yeni yıl yaklaşırken hazırlanan trend raporlarına bakıp beni heyecanlandıran ve gelişimini merak ettiğim trendleri girişimcilik, teknoloji, iş, mental sağlık, tasarım ve giyim kategorileri üzerinden anlattım.
Bir de son lokmacı geçtiğimiz gün kapandı. Yerine Türkiye’de neyin trend daha doğrusu hype olacağına dair bir tahmini de bölümde söyledim. Senin tahminin ne olacağı yönünde?
Dinlemek için: Spotify, Apple, Google, websitesi
Merak Listem

“Podcast endüstrisinin 2022 karnesi” yazısına bakmadan olmaz. Rıfat Özcan podcast ekosistemine dair güzel bir yazı kaleme almış. Merak ederseniz bir bakın derim.
“Bir kitap okudum hayatım değişti!” ben bu cümlelere inanmıyorum. Meraklı birisi olarak bir kitabın hayatınızı değiştirebileceğini düşünüyorsanız, hayatınızda hiç bir şey yokmuş diyebiliriz. Elbette etkisi var ama yani… Neyse merak listemde olan videoda benzer Iman Ghadzi diyor ki “3 kitap 21 yaşına milyoner olmamı sağladı.” sırf meraktan tıkladım ve izledim. Çıkarımlarını etkileyici buldum tabii ki bu kitapları okuyarak milyoner olamayız ama yine de bir göz atabiliriz.
2023 yılında daha fazla yemek pişirmeyi istiyorum. Bunun için baktığım bazı videolar ve siteler var. Chef Jack Ovens’ın “1 saat içerisinde haftalık yemek pişir” videosu hoşuma gitti. Belki senin de ilgini çekebilir.
Minimalist olma fikrini seviyorum ama hala uygulayamıyorum. Belki bir şekilde çözebilirim diye hep zihnimde. Matt D’avella’nın minimalist yaşamı ilgimi çekiyor ve ilham alıyorum. “Dijital minimalist olarak telefonumda hangi appler var” videosunu sevdim. Biraz telefonumda temizliğe girişeceğim.
2023 Trendleri konu olunca Serdar Kuzuloğlu’nun gündeminde neler var konusunu da merak ediyordum. Oksijen’deki yazısında paylaşmış. Yapay zeka ile başlayan yazısına göz atmak isteyebilirsin.
Neil deGrasse Tyson, kendinden zeki insanlarla takılma başarısının 4 adımını anlatıyor. İlginç bir konu. Zeki insanlarla bir arada bulunmak ve sohbet edebilmek bazen baskı oluşturuyor. Ya beni yeterli görmezse kaygısı… Tyson bu konuda güzel ipuçları veriyor.
📺 Ne izledim?
Aftersun filmini izledim. Film pek çok kişi tarafından seviliyor ve oldukça iyi bir kitleye erişti ve ödüller aldı. Benim için ise filmde beklediğim çatışma yani büyük bir olay yoktu. Buna karşın senaryosu ve anlatım şekli ile oldukça etkileyici bir film.
📕 Ne okuyorum?
Bekir Ağırdır’ın yeni çıkan kitabı “Bize Yeni Bir Söz Lazım” kitabını okuyorum. 2022 yılındaki başladığım 52. kitap ve bitmeden 2023’e girdik. Olsun diyorum :) Bu yılda kitap okuma hedefim 52 olacak. Bakalım tutturabilecek miyim?
Altını çizdiğim ilk yer:
“Değişim dediğimiz şeyin üç unsuru var: zihniyet, kurumlar ve kurallar. Üçü bir arada ve uyumlu ise değişim gerçekleşiyor. Zihniyet değişmeden yapılan kurum ve kural değişiklikleri kalıcı olmadığı gibi, ortaya çıkan uyumsuzluk beden ile ruhun ayrışması sonunu üretiyor.” s.14
🎧 Podcast önerileri
Bu hafta dinlediğim podcastler:
Dilozof ile Dünyaya Fırlatıldık podcast’inin son bölümde “Neden Umutlu Olasın?” diye soruyor ve yeni yılda umutlu olmak için bize umut veriyor.
Evrim Ağacı podcast’i “Stratejik Düşünmenin 1 Numaralı İlkesi” olarak geleceğe bakmayı ama geçmişe dair akıl yürütmeyi anlatıyor.
Ten Percent Happier podcast’in konuğu Brene Brown. Bölümün adı ise “Hissetmeyi yanlış yapıyorsunuz” ya da “Hissettiğiniz duyguları yanlış biliyorsunuz” Keyifli dinlemeler!
Haftanın düşünceleri
"Masal dinlemeden büyüyen çocuklar, kedi resmini cetvelle çizer.” Cemal Süreya
Bu söz Cemal Süreya’ya atfedilse de onun söylemediğini ifade edenler de var. Ben oldukça seviyorum. Yeni bir yıl başlarken gelin bu yıl bol bol masal dinleyelim. Masal gecelerine, hikaye anlatma etkinliklerine katılalım ve içimizdeki çocuklara masallar dinletelim. Sonra da hayal kurmayı yeniden ve yeniden öğrenelim ki kedi resimlerini cetvelle çizmeyelim.
5 Saniyen daha var mı?
5 saniyenizi daha ayırıp, bülteni Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misin?
Bülteni Twitter'da paylaşmak için tıkla!
Arkadaşına göndermek için link:
Bülteni okuduğun ve daha fazla kişiye ulaşmama destek olduğun için teşekkür ederim. Merakla kalın!
Çağrı